Je Eerste Keer Microdoseren

Het kan heel spannend zijn om te beginnen met microdoseren. Het is een ingewikkeld proces waar niet veel informatie over beschikbaar is. Daarom vertellen wij jou in deze blog hoe je moet microdoseren als beginner. Lees verder...

Hoe microdoseer je? Wat moet je weten om van start te gaan? In deze handleiding nemen we je mee in het proces van microdoseren. Deze handleiding beschrijft allereerst aspecten die handig zijn om te weten voordat je begint met microdoseren. Daarna wordt er beschreven welke stappen er per dag nodig zijn om alles uit je microdose periode te halen.

De term ‘microdoseren’ heb je vast wel eens voorbij horen komen. De term microdoseren houdt simpelweg in; ‘kleine hoeveelheden doseren’. Dit doseren kun je doen met allerlei substanties. Zo kun je in feite alles microdoseren wat invloed heeft op je hersenen of lichaam. Alle substanties waar je mee kan microdoseren hebben één ding gemeen; ze worden in kleine hoeveelheden genomen over een bepaalde periode. Als je meer wilt weten over waarom wij met psilocybine microdoseren, lees je dat hier terug.

Allereerst is het goed om te weten dat je 18 jaar en ouder moet zijn om te microdoseren met psilocybine truffels. Daarnaast raden we het af om te microdoseren in combinatie met andere stimulerende en/of geestverruimende middelen. Wil je alles weten over de risico’s en geschiktheid van psilocybine? Bekijk dan deze pagina.

Het protocol

Psilocybine truffels in microdosing pakketjes

Om ervoor te zorgen dat je gestructureerd je microdose-periode ingaat is het volgen van een protocol noodzakelijk. Dit zorgt voor houvast en regelmatige doorstroming tijdens je microdose-periode. Om te beginnen met microdoseren raden we aan om het Fadiman-protocol te volgen. Dit protocol is zeer geschikt voor beginners aangezien de frequentie van inname laag is. Het Fadiman-protocol ziet er als volgt uit:

  • Dag 1 WEL: Microdose dag
  • Dag 2 NIET: Transitie dag
  • Dag 3 NIET: Normale dag
  • Dag 4 WEL: Microdose dag
  • Herhaal voor 1 of 2 maanden
  • Reset (2/4 weken)

Tijdens dit protocol neem je dus één keer in vier dagen een dosering in. Herhaal dit voor ongeveer één á twee maanden. Hieronder gaan we verder over hoe deze dagen ingevuld worden en wat je zou moeten doen op deze dagen om alles uit je microdose-periode te halen.

De eerste dag

Zorg dat je eerste dag een dag is met weinig verplichtingen. Een dag waarop je veel tijd aan jezelf kan besteden is uitermate geschikt.

We raden aan om de truffels ‘s ochtends ongeveer een uurtje na een licht ontbijt in te nemen. Dit zorgt ervoor dat je gedurende de hele dag profijt hebt van de effecten. Na het ontbijt knip je één gram truffels uit de 6 portie microdose-verpakking. Als je voor het eerst microdoseert, zorg er dan voor dat je met 0,5 gram per dag begint. Dit doe je om te bepalen welke dosering goed bij je past. Deze 0,5 gram is op basis van verse truffels die hier te koop zijn. Om de eerste keer van start te gaan verdeel je dus je dosering in twee. Dit kan met een elektrische weegschaal waarmee je tot twee decimalen kan wegen. Of je doet dit op gevoel als je niet beschikt over een elektrische weegschaal. Zorg ervoor dat je de microdose-verpakking, na opening, in de koelkast tussen 4 en 8 graden bewaart. Omdat de truffels niet veel smaak bevatten, is doorslikken met water de beste manier om ze in te nemen. Om de effecten te verbeteren wordt er aangeraden om niet op de truffels te kauwen voordat je ze doorslikt. Het kauwen op de truffels kan er namelijk voor zorgen dat het effect wordt versterkt.

Wanneer voel je de effecten van microdoseren?

Ga niet wachten totdat je iets begint te voelen. Ga gewoon verder met je dagelijkse routine. Microdoseren brengt niet voor iedereen dezelfde, gewenste effecten mee. Deze lage hoeveelheid psilocybine heeft invloed op sub-perceptueel niveau, dit betekent dat de effecten niet altijd direct voelbaar zijn. Het is dan ook zeker niet de bedoeling dat je visuele verstoringen krijgt of gaat ‘trippen’. Wacht daarom altijd af. Wij raden het dan ook af om een extra dosering bij te pakken wanneer je geen effecten ervaart.

Merk je dat je te veel hebt ingenomen? Zorg dan dat je je volledig ontspant en jezelf niet verzet tegen opkomende effecten. Weet dat je niet gaat hallucineren van deze subtiele dosis. Maak een wandeling, luister naar muziek of doe andere dingen die je leuk vindt. Neem eventueel wat suiker, dit zorgt ervoor dat je hersenen dopamine aanmaken waardoor je je beter zult voelen.

De tweede dag

Op de tweede (transitie) dag blik je terug op de dag van inname. Je neemt op deze dag dus geen dosering. Psilocybine is ongeveer 48 uur aanwezig in het lichaam wat betekent dat het op de tweede dag nog steeds in je lichaam zit. De stof is echter niet meer werkzaam, waardoor je geen direct effect zult ervaren.

Probeer goed te achterhalen welke effecten je op de dag van inname voelde. Probeer ook de effecten op te schrijven die je op de tweede dag ervaart. Leg eventueel alles wat je ervaart of voelt vast op papier. Op deze manier maak je het microdoseren tastbaar en meet je je progressie gedurende de microdose-periode.

De derde dag

Op de derde (normale) dag neem je wederom geen dosering. Deze dag is bedoeld om tolerantie te voorkomen. Hierdoor merk je ook duidelijker het verschil tussen doseringsdagen en geen doseringsdagen.

De vierde dag

Op deze dag neem je weer één dosering. Bepaal aan de hand van de eerste inname dag hoeveel deze dosering wordt. Was de dosering iets te heftig? Neem dan minder. Was de dosering iets te mild? Neem dan iets meer. Wij raden aan om doseringen te verhogen in stappen van 0,25 gram of 0,50 gram. Neem nooit meer, dit kan er namelijk voor zorgen dat je te veel inneemt. Na een aantal doseringsdagen kom je erachter welke dosering voor jou geschikt is. Houdt deze dosis voor de komende weken aan totdat je aan de reset periode begint.

Wanneer heb je de perfecte dosering?

Hoe weet je wanneer je genoeg hebt ingenomen? Zorg dat de effecten die je ervaart geen visuele verstoringen teweegbrengen. Dagelijkse activiteiten moeten zonder problemen uitgevoerd kunnen worden. De dosering moet op de achtergrond een subtiele werking hebben. Voldoet het aan bovenstaande, dan heb jij je perfecte dosering gevonden.

Hoe nu verder?

Na dit protocol gedurende 1 á 2 maanden te hebben gevolgd, neem je een reset periode van 2 á 4 weken waarin je geen dosering inneemt. Na deze reset periode kijk je of dit protocol nog aan je behoefte voldoet. Is dat niet zo, kijk dan naar een ander protocol waarin de frequentie van inname hoger of lager ligt. Start dit nieuwe protocol met jouw ideale dosering en ontdek of dit protocol voor jou geschikt is.

Standaard afbeelding
Teun Meijer
Mijn passie is Neuropsychologie waarbij de hersenen in relatie tot gedrag worden bestudeerd. Daarnaast heb ik grote passie voor psychedelica. De gecombineerde kennis van beide vakgebieden deel ik graag met anderen om mensen te informeren met als doel het stigma rondom psychedelica te doorbreken.
Artikelen: 3

Geef een reactie